zaterdag 21 mei 2016

Aankomst in Bejing.

Ik word al vroeg gewekt doordat de conducteur onze beide coupégenoten om half zes wekt, zij moeten om zes uur op een andere trein overstappen. We hebben nu een hele coupé voor ons alleen, ik denk dat dat tot Bejing zo blijft. Het landschap is totaal veranderd, we hebben bijna twee weken alleen woeste natuur gezien, met alleen in het begin wat in cultuur gebracht land, met als hoogtepunt gisteren de Gobi woestijn. Hier in China is alles in cultuur gebracht, supernetjes.
De voorzieningen in deze trein zijn prima, er is een goede dubbele wastafel aanwezig. We ontbijten weer eens met Snelle Jelle, stroopwafels en cappuchino. De laatste keer, de rest van de dagen brengen we door vanuit een hotel in Bejing. Tot mijn verrassing heb ik een uitstekende internetverbinding via mijn telefoon, wel beperkt tot 30 MB per dag, maar daar is mee te leven. Ik kan ook nog steeds op facebook, dat is dus (nog) niet geblokt. Het valt me op hoe goed onderhouden hier alles is, de stations, de infrastructuur, alles ziet er tiptop uit. Ik besluit de iPhone nog maar eens voor een timelapse voor het raam te zetten, het is toch de laatste mogelijkheid in de trein. Helaas passeren we nogal veel tunnels, zo wordt die timelapse wel erg eentonig. We stoppen nog kort in Zhangjiakou, wat opgelopen vertraging wordt door het inkorten van de stop weer opgeheven. Het is de laatste stop voor Bejing. Na Zhangjiakou zet ik de timelapse weer een half uurtje aan. Inmiddels zijn Rob en Sjoerd aangeschoven, die zijn uitgeslapen na de heftige nacht in Ulaanbaatar. Het enige dat Sjoerd nog weet is dat hij door twee mongoolse dames bij zijn hostel is afgezet. Samen met Vincent gaan ze nog even de trein door om afscheid te nemen van alle medereizigers die we vanaf Moskou regelmatig zijn tegengekomen zoals de Zweedse band met filmploeg en de Belgische neef en nicht Robert en Marijke. Het landschap wordt heel bergachtig met leuke doorkijkjes over een rivier. Met nog een uur te gaan naderen we de voorsteden van Bejing, enorme wolkenkrabbers, en pittoreske oude lage woonwijkjes wisselen elkaar af. Ovepral wegen en spoorlijnen, en op heel veel plaatsen worden er nog nieuwe gebouwd. Als de vriendelijke conducteur meldt dat de toiletten over tien minuten dicht gaan weten we dat we Beijing naderen. Dan is het zover, de trein mindert vaart, we zien een enorm station. We stappen uit, maar kunnen nergens onze pick-up ontwaren. Er is enig overleg in de groep, bliven staan, of naar de uitgang. Omdat bij de vorige keren elke keer de pick-up bij d trein was blijven we eerst staan. Er komt echter niemand, we besluiten met z'n allen naar de uitgang te gaan. Boekingen worden gecontroleerd, het stel uit Leeuwarden blijkt hetzelfde hotel te hebben, we blijven dus in elkaars buurt. Buiten staan inderdaad een aantal pick-ups, niet die van ons helaas. Juist op het moment dat ik een sms verstuur waar of d pick-up blijft verschijnt er iemand. Al snel zitten we met ons vieren in een busje, en na wat fileleed komen we bij ons hotel aan. Daar is het snel geregeld en willen we naar onze kamer gaan als plotseling onze Belgische bekenden verschijnen. Ze blijken in de kamer naast ons te zitten. Nadat we ons hebben geinstalleerd maken we aanstalten de stad in te gaan. We maken veiligheidshalve een foto van het hotel, en van het straatnamenbord. Onze beheersing van het chinees is niet van dien aard om dat mondeling aan een taxi door te geven in het geval we die nodig hebben.
We besluiten te beginnen met een wandeling naar de verboden stad, de plek waar we morgen met een gids heen gaan. Van daar belanden we in het Jingshan Park een schitterend park waar we de keizerlijke theeceremonie meemaken, tegen een keizerlijke prijs....auw. Een ervaring rijker keren we terug naar het hotel, voor een douche en zoeken we een restaurant om wat te eten. Dat moet iets anders dan normaal, alles wat google heet is hier geblokkeerd. Het lukt, en na de douche gaan we op pad. Echter, net op weg, zien we een ander leuk restaurant, het Alley Caffee, we besluiten daar iets te eten. Een hele goede keuze, voor 60 Yen een heerlijke Chinese maaltijd met bier erbij. Net als we willen afrekenen lopen Robert en Marijke, de belgen, voorbij. Bingo, we nemen er nog een, en een, en een....... om negen uur is het nog ruim boven de twintig graden, dus nog een...welja. Tegen tienen keren we terug in ons restaurant, het was een prima dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten