maandag 23 mei 2016

Een dagje shoppen

Vanmorgen flink uitgeslapen, daar hadden we zo onze redenen voor. Na het ontbijt besloten we naar de Silk Market te gaan. Een beroemde cq beruchte markt een kleine kilometer hier vandaan. Met behulp van de GPS vonden we onze weg, want borden kunnen we uiteraard niet lezen. Alleen op de grotere wegen wordt ook het latijnse schrift gebruikt, maar in de Hutongs zeker niet. Die Hutongs zijn armoedige woonwijken met hele nauwe straatjes. De huizen waar ik even naar binnen kon kijken waren amper ingericht. Al het leven speelt zich op straat af. Er zijn om de zoveel woningen centrale toiletten. Omdat bijna elke woning wel een handeltje heeft drijven allerlei geuren rond, niet de meest frisse. Het was al met al weer een enerverende wandeling. We kwamen tot de conclusie dat oversteken door rood in Amsterdam veiliger is dan oversteken bij groen in Beijing. Tjonge wat is dat link, je moet echt heel goed opletten. Daarbij komt dat alle tweewielers hier in Beijing elektrisch of handmatig worden voortbewogen. Je hoort ze dus niet aankomen, gelukkig worden bel en toeter met verve gebruikt. Op weg naar de markt kwamen we ook door het gebied waar heel veel ambassades staan, de beveiliging was daar streng. Ook liepen we door het Ritan Park, waar mensen met zwaarden in de weer waren als een vorm van beweging. Het was heel leuk om dat te zien.
De markt is gevestigd in een modern gebouw en bestaat uit een vijftal verdiepingen. We zijn eerst eens op ons gemak die vijf verdiepingen gaan verkennen. We waren er al snel achter dat het gros van de verkopers erg opdringerig waren. Na de verkenning hebben we een aantal zaken gekocht, je moest flink afdingen, vaak kreeg je accoord op een vijfde van de prijs.
De verkopers schreeuwden moord en brand, maar als je vertrok stemden ze vaak wel toe. Een "Burberry" shirt voor 5 euro, een paar "Prada" sneakers voor 25 euro. Toch viel het ons niet mee, we hadden gehoopt op een goede kwaliteit merkloze kleding, maar die was er niet. Met een taxi zijn we terug gegaan naar ons hotel, en daarna nog eens naar hetzelfde winkelgebied waar we gisteren waren. Daar waren een paar shopping malls waar we betere zaken hebben gedaan. We gaan dus met nieuwe spullen naar huis. Laat in de middag begon het zachtjes te regenen, wel prettig, want het was nogal warm en stoffig. Na thuiskomst in het hotel hebben we maar weer bij ons vertrouwd adres gegeten, want we moesten op tijd terug zijn omdat de pakken werden afgeleverd. Bij dit restaurant krijgen we europees bestek, wel zo gemakkelijk. Toch zijn we al redelijk bedreven in het eten met stokjes. Gisteravond hebben we daarin nog even flink kunnen oefenen. Ik heb een schaal met pinda's met de stokjes opgepeuzeld, dat ging prima, na heel veel rijstwijn zelfs super. Het lukt nog net niet om een pinda met de stokjes te vangen, maar ik blijf oefenen. Om exact de afgesproken tijd stond de kleermaker voor de deur, met de pakken. Ze passen perfect, we zijn er blij mee. Daarna nog even een Tsingtao gedronken en toen maar gaan slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten